banner
Vijesti Detalji

Koje vrste dimera postoje?

Dimeri se mogu klasificirati prema načinu upravljanja i primjeni. Prema metodi upravljanja, mogu se podijeliti na otporni dimer, dimmer za regulaciju napona, dimer reaktanse magnetnog pojačala i elektronski dimmer; i integrisani sistem kontrole dnevnog svetla.

 

Dimer otpora povezuje otpor u seriji između izvora svjetla sa žarnom niti i napajanja, a promjenom vrijednosti otpora može se podesiti struja u izvoru svjetlosti kako bi se postigla svrha zatamnjivanja. Njegovi nedostaci su velika potrošnja energije, niska efikasnost, velika veličina i nezgodno upravljanje. Prednosti su što se mogu koristiti i AC i DC izvori napajanja i nema radio smetnji. Može se koristiti u rasvjeti laboratorija, audio-vizuelnim demonstracijama i brodskoj navigacijskoj opremi.

Dimer regulatora napona je autotransformator. Sekundarni napon se mijenja podešavanjem kontaktnog položaja četke sa zavojnicom namotanom izvan jarma transformatora. Ima prednosti manje potrošnje energije, visoke efikasnosti i povećanje opterećenja unutar nazivne snage ne utiče na originalni stepen zatamnjenja. Nedostatak je što je pogodan samo za napajanje izmjeničnom strujom, teške, obojene i crne metale koji troše više i ne mogu se kontrolisati daljinski.

 

Dimer reaktanse magnetskog pojačanja mijenja induktivnu reaktanciju namotaja naizmjenične struje mijenjajući veličinu struje u DC namotaju namotanom na željezni jaram. Ima dobre performanse zatamnjivanja i laku kontrolu, ali je glomazan i glomazan i zamijenjen je elektronskim dimmerima.

Elektronski dimer

 

U prvim danima tiristori su korišćeni kao sklopni elementi, a kasnije su korišćeni tiristori. Ovaj dimer ima prednosti male težine, male veličine, visoke efikasnosti i jednostavne daljinske manipulacije i široko se koristi. Njegov nedostatak je u tome što ako se ne preduzmu efikasne mjere filtriranja, doći će do radio smetnji, a zatamnjenje je problematično za izvore svjetlosti s plinskim pražnjenjem kao što su fluorescentne sijalice i sijalice visokog intenziteta. Dimeri koji koriste tranzistore velike snage ili FET-ove mogu prevazići ovaj nedostatak.

 

Civil dimmer

 

Za dom, ured, konferencijsku salu, školu, hodnik i druge prilike. Linija je jednostavna, cijena niska, a zahtjevi za performansama nisu visoki. Uobičajeni dimeri kao što su stolne lampe i lusteri mogu zadovoljiti potrebe ljudi za svjetlom u različitim poslovima, te postići svrhu udobnosti, higijene i uštede energije.

Dimer za filmske i televizijske pozornice

 

Postoje dvije vrste jednostrukih i višestrukih, a svaki krug ima veći kapacitet. Naziva se još i uređaj za zatamnjivanje sa više kola, velikog kapaciteta i čini sistem. Odlikuje se višestrukim krugovima, kompletnim funkcijama i dosljednim performansama zatamnjivanja svakog kola. Postoje dva načina upravljanja: ručna kontrola i mikroračunarska kontrola. Metode ručne kontrole uključuju automatsku kontrolu, centraliziranu kontrolu, unakrsnu kontrolu, sub-master kontrolu, glavnu kontrolu i pred-selekciju scena, itd.; pored svih gore navedenih funkcija, kompjuterski kontrolisani mogu upravljati i rasvjetom pozornice prema različitim scenama i vremenskim redoslijedom. Informacije o svjetlu i tami pohranjuju se u mikroračunar, a program se automatski izvršava prema redoslijedu. U skladu sa posebnim zahtjevima filmske i televizijske pozornice za rasvjetom, pojavile su se nove varijante kao što su zvučno kontrolirani i programski kontrolirani prigušivači. Aerodromski dimmer svjetla je uređaj za podešavanje svjetline aerodromskih svjetala visokog intenziteta i rasvjetnih sistema na aerodromima. U različitim vremenskim uslovima, aerodromska svetla bi trebalo da budu u stanju da usmere poletanje i sletanje aviona, a dimer mora da ispunjava zahteve za podešavanje nivoa osvetljenosti propisane u "Međunarodnoj konvenciji o civilnom vazduhoplovstvu". Kompletan sistem rasvjete aerodroma je instaliran u velikom dometu i ima veliku daljinu prijenosa. Na traženi nivo osvjetljenja ne mogu utjecati napon napajanja, opterećenje (uključujući pregorjevanje pojedinačnih izvora svjetlosti) i dužina linije, a može se centralno kontrolisati na tornju. Stoga je prigušivač svjetla na aerodromu prigušivač konstantne struje podesiv po struji i koji proizvodi visok napon. Svaki izvor svjetlosti je spojen na sekundar svog vlastitog izolacijskog transformatora, a zatim se primarna serijski spaja na visokonaponski izlazni terminal dimmera, a izlazna struja izlaznog terminala se podešava kako bi se postigla svrha zatamnjivanja.

 

Integrisani sistem kontrole dnevnog svetla je automatski sistem zatamnjivanja sa mikrokompjuterskim sistemom. Koristi se za centralno upravljanje i kontrolu mnogih rasvjetnih tijela u mnogim kancelarijama ili sličnim mjestima u zgradi, koja je sinhronizovana sa intenzitetom dnevne svjetlosti i vezana je za raspored rada u zatvorenom prostoru, kako bi se postigla svrha rada bez posade i uštede energije. . Koristi fotoelektričnu kontrolu, vremenski program i kompjutersku tehnologiju za kontrolu unutrašnjeg osvjetljenja na potrebnom nivou. Sistem uključuje prigušivanje dnevnog svjetla, zatamnjivanje upravljanja vremenskim programom i zatamnjivanje kontrole alarma. Većina opterećenja dimmera su žarulje sa žarnom niti, a nekoliko su fluorescentne lampe.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit