banner
Vijesti Detalji

Koja je razlika između 16A utičnice i 10a utičnice? Šta znači 16A utičnica?

Sigurnost korištenja električne energije kod kuće je najvažnije pitanje, a to je i pitanje koje nas najviše brine. Neki električni uređaji velike snage se često koriste u kući, kao što su klima-uređaji, itd. Električni uređaji velike snage moraju prirodno koristiti odgovarajuće utičnice, inače postoji opasnost od nezgoda. Danas će urednik ići s vama da vidi razliku između utičnice 16a i utičnice 10a kod kuće.

 

Šta znači 16A utičnica?

 

Što se tiče utičnice od 16A, kao što naziv govori, utičnica je ocenjena na: 250V/16A, što je pogodno za aparate sa maksimalnom nazivnom strujom od 16A, odnosno aparatima maksimalne nazivne snage 3500W; postoje i utičnice 250V/10A, pogodne za maksimalne Aparate nazivne struje od 10A, odnosno aparate maksimalne nazivne snage 2200W.

 

Trenutno, klima uređaji u mojoj zemlji uglavnom koriste utičnice od 250V/16A, a mašine za pranje veša tipa bubanj, mikrotalasne pećnice, električni bojleri i indukcijski štednjaci uglavnom koriste utičnice od 250V/10A; frižideri, mašine za pranje veša, televizori, električne šolje, kompjuteri generalno Oba koriste 250V/6A utičnice. Što se tiče veličine utičnice, 6A i 10A utičnice su iste veličine, a 16A utičnice su različite veličine.

2

Razlika između 16A utičnice i 10A utičnice

 

1. Razlika u izgledu: 10A je čep sa pet očiju: 1 treće oko, 1 drugo oko; a 16A je utikač s tri oka, koji je širi od 10A čepa s tri oka.

 

2. Razlike u upotrebi: Sa stanovišta upotrebe, 16A utikač i 10A utikač nisu univerzalni, 10A utikač se ne može ubaciti u 16A utičnicu, i naravno ne obrnuto!

 

3. Metalne utičnice: 16A utičnice nose više struje od 10A utičnice, a koristi se više bakra, dok su utičnice od 10A različite.

 

4. Opseg ležaja: 16A utičnica može izdržati električnu snagu unutar 3000 vati, dok se snaga utičnice od 10 A najbolje kontrolira unutar 1800 vati, u suprotnom su sklone nezgode.

 

Koji električni uređaji koriste 16a utičnice?

 

Prilikom korištenja električnih uređaja velike snage u domu sigurnost je vrlo važna, pa moramo biti oprezni pri odabiru utičnica. Najbolje je koristiti 16A utičnice za električne proizvode velike snage. Trenutno su električni uređaji velike snage koji se obično koriste u kućanstvu uglavnom klima uređaji, indukcijski štednjaci, bojleri, itd. Ako utičnica koja se koristi prelazi snagu električnog uređaja, lako je zapaliti osigurač, vatru i ostalo nezgode. Svi treba da obrate pažnju.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit