banner
Znanje Detalji

Pitanja koja zahtijevaju pažnju u plastičnim sirovinama

1. Stopa skupljanja

U oblikovanju plastike, termoplastična plastika i dalje ima promjene volumena uzrokovane kristalizacijom, jakim unutrašnjim naprezanjem, velikim zaostalim naponom zamrznutim u plastičnim dijelovima i snažnom molekularnom orijentacijom. U poređenju sa termoreaktivnom plastikom, stopa skupljanja je veća. Raspon brzine je širok, usmjerenost je očigledna, a tretman žarenja ili kontrole vlažnosti obično je veći nego kod termoreaktivne plastike.


2. Kristalnost

Termoplasti se dijele na kristalne plastike i nekristalne plastike prema tome da li kristaliziraju tijekom kondenzacije. Fenomen kristalizacije je pojava u kojoj se molekuli kreću nezavisno iz rastaljenog stanja u stanje kondenzacije, potpuno u nesređenom stanju, a molekuli prestaju da se slobodno kreću, pritiskaju blago fiksiran položaj i imaju tendenciju da molekularni raspored učine običan model. .


3. Likvidnost

Fluidnost različitih plastičnih masa se također mijenja zbog različitih faktora oblikovanja, a glavni faktori utjecaja su sljedeći:

①Viša temperatura materijala povećava fluidnost, ali različite plastike imaju svoje razlike.


② Kako se pritisak obrade preciznog brizganja povećava, smicanje u velikoj mjeri utiče na rastopljeni materijal, a fluidnost se također povećava, posebno su PE i POM osjetljiviji. Stoga, pritisak ubrizgavanja treba podesiti kako bi se kontrolirala fluidnost tokom procesa oblikovanja.


③Struktura kalupa za ubrizgavanje, oblik sistema za izlivanje, veličina, raspored, dizajn sistema za hlađenje, otpor protoka taline i drugi faktori direktno utiču na stvarnu fluidnost taline u šupljini. Sve što uzrokuje da talina snizi temperaturu i poveća otpor protoka Likvidnost je smanjena.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit