banner
Znanje Detalji

4 metode za osiguranje točnosti montaže kalupa za brizganje

1. Izmjenjivi način sklapanja

Metoda montaže zamjenom je metoda u procesu montaže koja još uvijek može zadovoljiti zahtjeve za preciznošću montaže nakon što se iste vrste dijelova zamjene. Suština je kontrolirati grešku obrade dijelova kako bi se osigurala točnost montaže proizvoda.


Prema stepenu zamjene dijelova, može se podijeliti na potpunu zamjensku montažu i metodu nepotpune zamjene. Upotreba metode potpune zamjene za montažu može učiniti proces montaže jednostavnim, visokom produktivnošću, lakim za organiziranje protočnih operacija i automatiziranom montažom, a također je lako organizirati specijaliziranu/industrijsku proizvodnju na kolaborativni način. Sve dok može zadovoljiti zahtjeve ekonomske preciznosti obrade dijelova, bez obzira na vrstu proizvodnje, prvo bismo trebali razmotriti usvajanje kompletne metode zamjene. Međutim, kada su zahtjevi za preciznošću montaže visoki, tada se pod uvjetom proizvodnje veće serije može razmotriti nepotpuna metoda zamjene za montažu.


2. Način popravke i montaže

Metoda popravke i montaže odnosi se na metodu montaže u kojoj se komponente u lancu dimenzija montaže obrađuju i proizvode prema ekonomskoj preciznosti. Prilikom sastavljanja, rezervisana količina za popravku navedenih dijelova se popravlja u skladu sa zahtjevima kako bi se osigurala točnost montaže.


U jednodijelnoj maloj serijskoj ili serijskoj proizvodnji, kada je tačnost montaže visoka i broj komponenti lanca dimenzija montaže velik, metoda popravke se često koristi kako bi se osigurali zahtjevi za preciznošću montaže.


3. Odaberite način sklapanja

Metoda selektivnog sastavljanja je povećanje tolerancija komponenti dimenzionalnog lanca do ekonomski izvodljivog stepena za obradu, a zatim odabir odgovarajućih dijelova za montažu kako bi se osigurala tačnost montaže koja se zahtijeva metodom montaže. Postoje tri različita oblika: metoda direktnog uparivanja, metoda grupnog sastavljanja i metoda složenog podudaranja.


U uslovima masovne ili serijske proizvodnje, kada je tačnost montaže veoma visoka, a broj prstenova mali, može se razmotriti opcioni način montaže.


4. Podesite način sklapanja

Metoda montaže podešavanja odnosi se na metodu obrade i proizvodnje svake komponente prstena u lancu dimenzija prema ekonomskoj preciznosti. Tokom montaže, relativni položaj podesivih dijelova u kalupu se mijenja ili se odabiru odgovarajući dijelovi za podešavanje kako bi se postigla tačnost montaže.


Metoda podešavanja i popravka su u principu slični, ali su specifične metode različite. Metoda podešavanja se može podijeliti u tri tipa: pokretna metoda podešavanja, metoda fiksnog podešavanja i metoda podešavanja pomaka greške.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit