banner
Znanje Detalji

Koraci obrade tokarskih dijelova

Prije operacije

1 Striktno koristite zaštitnu opremu prije rada, vežite lisice, bez šalova ili rukavica, a radnice treba da stave odbranu u svoje šešire. Operater mora stajati na nožnoj pedali.

2 Strogo provjerite svaki dio vijaka, ograničenje hoda, signal, sigurnosni (sigurnosni) uređaj, dio mehaničkog prijenosa, električni dio i svaku točku podmazivanja i pokrenite ga tek nakon što se utvrdi da je pouzdan.

3 Sigurnosni napon za sve vrste osvjetljenja alatnih mašina, napon ne smije biti veći od 36 volti.


U operaciji

1 Rad, stezaljka, alat i radni predmet moraju biti čvrsto stegnuti. Sve vrste alatnih mašina trebale bi da rade u praznom hodu pri maloj brzini nakon pokretanja, a onda se mogu službeno koristiti nakon što sve bude normalno.

2 Alati i druge stvari nije dozvoljeno postavljati na površinu staze alatne mašine i na radni sto. Nije dozvoljeno ručno uklanjati gvozdene opiljke, a za čišćenje je potrebno koristiti posebne alate.

3 Promatrajte okolnu dinamiku prije pokretanja alatne mašine. Nakon pokretanja alatne mašine, stanite u siguran položaj kako biste izbjegli pomične dijelove alatne mašine i prskanje željeznih strugotina.

4 Kada su u pogonu sve vrste alatnih mašina, nije dozvoljeno podešavanje mehanizma za promenu brzine ili hoda, kao ni dodirivanje prenosnog dela, radnog komada u pokretu, reznog alata i drugih radnih površina u obradi sa ruke. Nije dozvoljeno merenje bilo koje veličine tokom rada, a zabranjeno je i prolazak kroz alatnu mašinu. Djelomično prođite ili uzmite alate i druge predmete.

5 Ako se otkrije bilo kakva neuobičajena buka, mašinu treba odmah zaustaviti radi održavanja, i nije dozvoljeno da radi nasilno ili sa bolešću, a alatni stroj ne smije biti preopterećen.

6 Tokom obrade svakog mašinskog dela, striktno primenite procesnu disciplinu, jasno pročitajte crteže, vidite kontrolne tačke, hrapavost svakog dela i tehničke zahteve relevantnih delova, i odredite postupke obrade delova.

7 Zaustavite mašinu kada podešavate brzinu mašine, hod, stezanje radnog komada i alata i brišete alatnu mašinu. Nije dozvoljeno napuštanje radnog mjesta dok mašina radi, a prilikom odlaska iz nekog razloga mora se zaustaviti i prekinuti napajanje.


Nakon operacije

1 Sirovine za preradu i preradu gotovih proizvoda, poluproizvoda i otpadnih materijala moraju se slagati na za to predviđeno mjesto, a sav alat i noževi moraju biti netaknuti i ispravni.

2 Nakon operacije, morate prekinuti napajanje, ukloniti alat, staviti ručke u neutralni položaj i zaključati razvodnu kutiju.

3 Oprema za čišćenje je higijenska, gvozdene opiljke su očišćene, a vodilice su napunjene uljem za podmazivanje kako bi se spriječila rđa.

Propisi o obradi tokarskih dijelova jedan su od procesnih dokumenata koji propisuju proces obrade i metode rada dijelova. To je upisivanje razumnijeg procesa i načina rada u propisanom obliku u procesni dokument pod specifičnim proizvodnim uslovima. Koristi se za vođenje proizvodnje nakon odobrenja. Postupci obrade tokarskih dijelova općenito uključuju sljedeće: procesni put obrade radnog komada, specifičan sadržaj svakog procesa i upotrijebljenu opremu i procesnu opremu, stavke za inspekciju i metode inspekcije obratka, količinu rezanja, vremensku kvotu itd. .


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit