banner
Znanje Detalji

Kontrola štancanja metala

Test tvrdoće metalnih delova za štancanje usvaja Rockwell tester tvrdoće. Mali dijelovi za žigosanje složenih oblika mogu se koristiti za testiranje ravnine je vrlo mala, ne može se testirati na običnom stolnom Rockwell testeru tvrdoće.


Prerada štancanja uključuje štancanje, savijanje, duboko izvlačenje, oblikovanje, doradu i druge procese. Materijali obrađeni dijelovima za štancanje su uglavnom toplo valjani ili hladno valjani (uglavnom hladno valjani) limeni materijali, kao što su ploča od ugljičnog čelika, ploča od legiranog čelika, ploča od opružnog čelika, pocinčana ploča, limena ploča, ploča od nehrđajućeg čelika, bakar i ploča od legure bakra, ploča od aluminijuma i legure aluminijuma, itd.


Prenosivi tester tvrdoće po Rockwellu serije PHP je veoma pogodan za testiranje tvrdoće ovih delova za štancanje. Dijelovi za štancanje od legure su najčešće korišteni dijelovi u obradi metala i mehaničkoj proizvodnji. Prerada štancanjem je metoda obrade koja koristi kalupe za odvajanje ili oblikovanje metalnih traka. Opseg njegove primjene je vrlo širok.


Osnovna svrha ispitivanja tvrdoće dijelova za štancanje je da se utvrdi da li je stupanj žarenja kupljenih limova pogodan za naknadnu obradu dijelova za štancanje. Različite vrste tehnika obrade delova za štancanje zahtevaju ploče različitih nivoa tvrdoće. Ploča od legure aluminijuma koja se koristi za štancanje delova može se testirati Webster testerom tvrdoće. Kada je debljina materijala veća od 13 mm, može se koristiti Barcol tester tvrdoće. Ploča od čistog aluminijuma ili ploča od legure aluminijuma niske tvrdoće treba da koristi Barcol tester tvrdoće.


U industriji štancanja, štancanje se ponekad naziva oblikovanjem listova, ali postoji mala razlika. Takozvano oblikovanje limova se odnosi na metodu oblikovanja prerade plastike koristeći limene materijale, tankozidne cijevi, tanke profile itd. kao sirovine, koji se zajednički nazivaju oblikovanje limova. U ovom trenutku, deformacija u smjeru debele ploče općenito se ne uzima u obzir.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit