banner
Vijesti Detalji

Metalni dijelovi za štancanje da biste smanjili stopu otpada, možete početi od ovih tačaka

Kada većina tvornica za štancanje metala obrađuje dijelove za štancanje, stopa odbijanja je često previsoka. Sada je konkurencija u industriji štancanja veoma žestoka, a profiti su ozbiljno smanjeni. Ako stopa otpada ostane visoka, možda ne samo da neće biti profita nakon što se serija narudžbi završi, već može biti i izgubljen novac. Posebno je važno riješiti problem visoke stope otpada metalnih dijelova za štancanje.


1. Kvalitet sirovina nije dovoljno dobar

Sirovine su prva garancija za obradu kvalifikovanih delova za štancanje. Ako tvrdoća i površina sirovina ne zadovoljavaju zahtjeve kvalitete, odgovarajući stopa otpadaka dijelova za štancanje će definitivno biti previsoka. Posebno za neke dijelove za štancanje s relativno velikom deformacijom, ako je sirovina nekvalificirana, doći će do pukotina i loma. Stoga, prilikom kupovine sirovina, ne smijete biti pohlepni za jeftinom, već morate pronaći pouzdanog i redovnog dobavljača materijala.


2. Nekvalifikovana ugradnja kalupa za štancanje

Ugradnja kalupa za štancanje ne zadovoljava specifikacije, što dovodi do nemogućnosti gornje i donje matrice da dobro sarađuju tokom procesa štancanja, što rezultira velikom stopom odbijanja. Matrice za štancanje su osnova za obradu dijelova za štancanje. Instalacija je vrlo važna pod pretpostavkom da nema problema sa matricama. Nemojte'ne mislite da je lako instalirati matricu za štancanje, čak i mala greška može uzrokovati da proizvedeni dijelovi za štancanje budu ostaci. Prilikom ugradnje matrice za štancanje, koncentričnost, zazor, ravnost, itd. gornje i donje matrice igraju vitalnu ulogu.


3. Habanje kalupa

Kod dugotrajne upotrebe matrice za štancanje, habanje ili labavi spojevi također će uzrokovati da se proizvod raspadne. Postoje mnoge tvornice štancanja koje ne provode rutinsku inspekciju i održavanje kalupa nakon što je kalup instaliran za proizvodnju. Tek kada je neravnina relativno velika, kalup se uklanja i nož se jednostavno oštri. Kao što svi znaju, habanje kalupa nije samo trošenje ivice noža, već će se i neki dijelovi kalupa istrošiti upotrebom. Nakon što se ovi dijelovi istroše, to će utjecati na preciznost cijelog kalupa.


4. Nepravilan rad radnika

Radnici se nisu pridržavali priručnika za ugradnju prilikom rukovanja presom ili je došlo do greške u hranjenju.


5. Uređaj za pozicioniranje nije tačan

U procesu hranjenja, uređaj za pozicioniranje kalupa je neprecizan, što će uzrokovati probleme u koordinaciji svakog procesa, a također će dovesti do otpada.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit