banner
Vijesti Detalji

Kako planirati matricu za probijanje rupa

1. Prilikom planiranja proboja, čvrstoću treba odrediti prema smičnoj čvrstoći materijala obratka. Ako je potrebno, može se koristiti stepenasti proboj za povećanje krutosti.


2. Probijanje treba postaviti u simetrični položaj što je više moguće kako bi se izbjeglo veliko odstupanje između centra/centra sile probijanja i centra/centra ručke kalupa. Obrtni moment bi trebao biti približno izbalansiran i nije ga lako slomiti.


3. Kada postoji nekoliko rupa na čeličnoj ploči koje su pomaknute, otpor gnječenju koji se javlja u materijalu između rupa i rupa tjera proboj da se savija u općem smjeru oblika obratka, što povećava trenje između proboja i materijal. Sila, čime se uvelike povećava sila rasterećenja. Prilikom bušenja malih rupa, bušilica bi trebala koristiti uređaj za vođenje kako bi se poboljšala snaga i produžio vijek trajanja bušilice.


4. Osim tlačnog naprezanja proizvedenog silom probijanja, proboj također mora prihvatiti vlačno naprezanje uzrokovano rasterećenjem. Osim toga, postoji velika koncentracija naprezanja na reznoj ivici proboja, posebno kada se probijaju male rupe i tvrđi materijali, oštećenje proboja od zamora pri cikličkom opterećenju je očiglednije, a u dijelu štancanja Proizvođači moraju biti posebno oprezni u moraju se uzeti u obzir izbor materijala za štancanje i određivanje specifikacija termičke obrade, kao i razumni zahtjevi za tvrdoću i otpornost.


5. Pokušajte izbjeći lomljenje bušotine uzrokovano malim i neravnim zazorima kalupa, lošom preciznošću opreme za štancanje i lošom instalacijom kalupa. Kada je probijanje blizu oblika obratka, ima tendenciju da izazove deformaciju konture. Deformacija na strani profila može uvrnuti i saviti kraj proboja, što može uzrokovati lomljenje proboja. Općenito, orijentacija rupe bi trebala biti malo dalje od obrisa.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit