banner
Znanje Detalji

Metoda operacije brizganja plastike

Razlikuje se zbog materijala za obradu. Injekciono prešanje termoplasta uključuje procese kao što su punjenje, plastificiranje, injektiranje, držanje pritiska, hlađenje i vađenje iz kalupa. Prelivanje termoreaktivne plastike i gume također uključuje isti proces, ali je temperatura bačve niža od temperature termoplasta, a pritisak ubrizgavanja je veći. Kalup se zagreva. Nakon što se materijal ubrizgava, potrebno ga je podvrgnuti procesu sušenja ili vulkanizacije u kalupu, a zatim osloboditi film dok je vruć.


Injekciono prešanje se odnosi na model određenog oblika. Rastopljeni koloid se ubrizgava u šupljinu pritiskom da se formira. Princip procesa je: otopiti čvrstu plastiku na određenoj tački taljenja i ubrizgati kalup određenom brzinom kroz pritisak mašine za ubrizgavanje. Unutar, kalup se hladi vodenim kanalima kako bi se plastika učvrstila kako bi se dobio isti proizvod kao i projektovana šupljina.


Injekciono prešanje (brizganje) je metoda u kojoj se termoplastični ili termoreaktivni materijali za kalupljenje ravnomjerno plastificiraju u bačvi za grijanje, a zatim se klipom ili pomičnim vijkom guraju u šupljinu zatvorenog kalupa.

Injekciono prešanje je pogodno za gotovo sve termoplaste. Injekciono prešanje se također uspješno koristi za oblikovanje određenih termoreaktivnih plastičnih masa. Ciklus brizganja je kratak (od nekoliko sekundi do nekoliko minuta), a kvaliteta lijevanih proizvoda može se kretati od nekoliko grama do desetina kilograma. Može istovremeno formirati lijevane proizvode složenih oblika, preciznih dimenzija i metalnih ili nemetalnih umetaka. Stoga metoda ima snažnu prilagodljivost i visoku proizvodnu efikasnost.


Mašine za brizganje dijele se u dvije kategorije: mašine za brizganje klipom i mašine za brizganje na vijke. Sastoje se od tri dijela: sistema za ubrizgavanje, sistema stezanja i plastičnog kalupa. Metode oblikovanja mogu se podijeliti na:

(1) Izduvni brizgani kalupi. Mašina za brizganje izduvnih gasova za aplikacije za brizganje izduvnih gasova ima izduvni otvor u sredini cevi i takođe je povezana sa vakuum sistemom. Kada je plastika plastificirana, vakuumska pumpa može ispariti vodenu paru, monomer i isparavanje sadržano u plastici. Seksualne supstance i vazduh se izvlače kroz izduvni otvor; sirovine ne moraju biti prethodno sušene, čime se poboljšava efikasnost proizvodnje i kvalitet proizvoda. Posebno je pogodan za oblikovanje polikarbonata, najlona, ​​pleksiglasa, celuloze i drugih materijala koji lako upijaju vlagu.


(2) Protočno brizganje. Protočno brizganje može koristiti običnu mašinu za brizganje s pokretnim vijkom. To jest, plastika se kontinuirano plastificira i istiskuje u šupljinu kalupa na određenoj temperaturi. Nakon što plastika ispuni šupljinu, vijak prestaje da se okreće. Potisak vijka se koristi da se materijal u kalupu drži pod pritiskom određeno vrijeme, a zatim se ohladi i oblikuje. Protočno brizganje prevladava ograničenja opreme za proizvodnju velikih proizvoda, a kvalitet dijelova može premašiti maksimalnu zapreminu ubrizgavanja mašine za brizganje. Njegova karakteristika je da se plastificirani predmet ne skladišti u buretu, već se kontinuirano istiskuje u kalup, pa je to metoda kombinovanja ekstruzije i injektiranja.


(3) Ko-injektiranje. Ko-injekciono prešanje je metoda koja koristi mašinu za brizganje s dvije ili više jedinica za ubrizgavanje za ubrizgavanje različitih vrsta ili različitih boja plastike u kalup istovremeno ili uzastopno. Ova metoda može proizvesti kompozitne proizvode s više boja i/ili više plastike. Tipično ko-injektiranje je dvobojno brizganje i brizganje u više boja.


(4) Bez brizganja klizača. U kalupu nema klizača, ali produžena mlaznica mašine za injektiranje direktno ubrizgava rastopljeni materijal u svaku šupljinu. Tokom procesa ubrizgavanja, plastika u kanalu za protok ostaje rastopljena i tečna, i ne izlazi sa proizvodom tokom vađenja iz kalupa, tako da na dijelu nema ostataka kanala za protok. Ova metoda oblikovanja ne samo da štedi sirovine, smanjuje troškove, već i smanjuje postupke, čime se može postići potpuno automatska proizvodnja.


(5) Reakciono brizganje. Princip reakcionog brizganja je da se reakcione sirovine pumpaju u glavu za mešanje nakon što ih dozira uređaj za doziranje, sudaraju se i mešaju u glavi za mešanje, a zatim se ubrizgavaju u zatvoreni kalup velikom brzinom za brzo očvršćavanje, uklanjanje, i vađenje proizvoda. Pogodan je za obradu nekih termoreaktivnih plastika i elastomera kao što su poliuretan, epoksidna smola, nezasićena poliesterska smola, silikonska smola i alkidna smola. Uglavnom se koristi za obradu poliuretana.


(6) Injekciono prešanje termoreaktivne plastike. Zrnasta ili aglomerirana termoreaktivna plastika se plastificira u viskozno stanje djelovanjem vijka u buretu sa strogo kontroliranom temperaturom. Pod većim pritiskom injektiranja, materijal ulazi u kalup unutar određenog temperaturnog raspona za umrežavanje i skrućivanje. Osim promjena fizičkog stanja, termoreaktivno brizganje plastike ima i kemijske promjene. Stoga, u poređenju sa termoplastičnim brizganjem, postoji velika razlika u opremi za oblikovanje i tehnologiji obrade.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit