banner
Znanje Detalji

Karakteristike obrade metalnih delova za štancanje

Matrice koje se koriste u metalnim dijelovima za štancanje nazivaju se kalupi za štancanje, ili skraćeno matrice. Matrica je poseban alat za serijsku obradu materijala (metalnih ili nemetalnih) u potrebne dijelove za štancanje. Štancanje je veoma važno u štancanju. Ako ne postoji matrica koja ispunjava zahtjeve, teško je žigosati u serijama; bez poboljšanja tehnologije štancanja, nemoguće je poboljšati proces štancanja. Proces štancanja, matrica, oprema za štancanje i materijali za štancanje čine tri elementa obrade štancanja. Tek kada se kombinuju, mogu se proizvoditi delovi za štancanje.


stamping stainless steel similar Bticino 16A


U poređenju sa drugim oblicima obrade kao što su mehanička obrada i obrada plastike, obrada metala štancanjem ima mnoge prednosti u pogledu tehnologije i ekonomičnosti. Glavne manifestacije su sljedeće:

(1) Štancanje uglavnom ne proizvodi strugotine i otpatke, troši manje materijala i ne zahtijeva drugu opremu za grijanje, tako da je metoda obrade koja štedi materijal i energiju, a cijena proizvodnje dijelova za štancanje je niža.


(2) Budući da kalup garantuje tačnost veličine i oblika delova štancanja tokom procesa štancanja, i generalno ne uništava kvalitet površine delova za štancanje, a životni vek kalupa je generalno duži, kvaliteta štancanja je nije loš, a kvalitet štancanja nije loš. Pa, ima karakteristike"potpuno iste ".


(3) Metalni dijelovi za štancanje obrađuju dijelove većeg raspona veličina i složenijih oblika, kao što su štoperice male poput satova i satova, velike poput uzdužnih greda automobila, poklopci kaveza, itd., plus efekat hladne deformacije i stvrdnjavanja materijala tokom štancanja. I čvrstoća i krutost su visoke.


(4) Efikasnost proizvodnje obrade metalnih delova za štancanje je visoka, a rad je zgodan i lako je realizovati mehanizaciju i automatizaciju. Budući da se štancanje oslanja na kalupe za štancanje i opremu za štancanje za završetak obrade, broj poteza običnih presa može doseći desetine puta u minuti, a pritisak velike brzine može doseći stotine ili čak hiljade puta u minuti, a svaki potez štancanja može dobiti udarac. Stoga se proizvodnjom metalnih dijelova za štancanje može postići efikasna masovna proizvodnja.


Moglo bi vam se i svidjeti

Pošaljite upit